SVJETSKI DAN ŠTEDNJE

Uskoro će Svjetski dan štednje, 

a s obzirom da je štednja dio našeg programa, 

pročitajte malo i o tome...

Svjetski dan štednje obilježava se 31.listopada, na dan kada je 1924. godine u Milanu održan prvi međunarodni kongres predstavnika svjetskih štednih ustanova, koji su se sastali želeći pronaći izlaz iz krize prouzročene prvim svjetskim ratom. Konstatirali su da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva te je ustanovljen Svjetski dan štednje kako bi se popularizirala ta spoznaja. Tu je odluku donijelo 350 delegata iz 27 zemalja, koji su predstavljali oko stotinu milijuna štediša.

Kasica-prasica

Mi je zovemo kasica prasica. Englezi kažu piggy bank, Nijemci Sparschwein, Norvežani sparegris, Danci spargris, Talijani porcellino salvadanaio, Turci domuz kumbara…Različiti jezici, ali isto značenje. Svuda je daruju djeci da bi najmlađe generacije potaknuli na štednju. U Nizozemskoj se, primjerice, 50-ih godina 20. stoljeća uobičajilo da svako dijete za svoj rođendan dobije kasicu prasicu u koju bi svakog tjedna od svojeg džeparca ubacivalo malo sitniša. Kasice su bile keramičke i moralo ih se razbiti da bi se uzeo novac. Naravno da su se i onda, kao i danas, mnogi mališani dovijali tome kako uzeti štogod kovanica, a sačuvati kasicu cijelu. Imali bi tu što ispričati i malo stariji, jer kad se isprazne novčanici, i te kako dobro dođu i kasice prasice, pogotovo one otežale od sitnog novca. Na njemačkom govornom području uobičajeno je darivati Sparschwein za rođendane i Uskrs, a posebice za Novu godinu jer se vjeruje da imati svinju donosi sreću. Kasica prasica lijep je dar i u drugim zemljama, a uz roditelje i prijatelje djeci ih daruju i banke. Povod je najčešće 31. listopada, Svjetski dan štednje. Na kasicama bude ime banke, pa je to bankarima zgodna reklama i podsjetnik odraslima i djeci koja rastu gdje mogu otvoriti svoje račune na kojima će štedjeti novac za vremena kad će im zatrebati ušteđevina.

Z.F.

Izdvojeno!

Facebook: Pronađite svoj omiljeni skautski klub na Facebook-u u glavnom izborniku lijevo ili klikom na facebook.com/sksplit

Upis novih članova: Želite postati skaut? Želite s nama doživjeti predivne trenutke zabave, učenja i druženja na izletima, zimovanjima, logorovanjima te našim sportskim i kulturno-zabavnim aktivnostima? Posjetite nas subotom u našim prostorijama u 16 sati ili se priključite nekoj od aktivnosti najavljenih na našoj web stranici! Dođite, pogledajte, razgovarajte, ispitujte, sudjelujte, naša vrata su otvorena! Vršimo upise djece od drugog razreda osnovne škole pa nadalje!

Scout shop: Pogledajte na našoj web stranici (u izborniku pod Scout shop) koju odjeću i opremu možete kupiti!

Broj aktivnih posjeta
Trenutno aktivnih Gostiju: 2 
Tražilica
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas24
mod_vvisit_counterJučer57
mod_vvisit_counterOvaj tjedan242
mod_vvisit_counterProšli tjedan608
mod_vvisit_counterOvaj mjesec4837
mod_vvisit_counterProšli mjesec12751
mod_vvisit_counterUkupno1635116